4. Akvakertészet alapjai: “Növénylakoma”

Nem szabad megfeledkeznünk növényeink táplálásáról sem. Az új nézetek szerint, hasonlóan a halak etetéséhez, a növényeket is minden nap kell tápozni.

Sok gyártó kínál már naponta adagolható növénytápot. Én Amano úr cégének a termékét használom, de sajnos ez még nem kapható hazánkban.

Kiváló minőségű növénytápok
Kiváló minőségű növénytápok

Mostanában a Sera Flore daydropsot is használtam, de a növények hiánytünetek jeleit mutatták, tehát ezt csakis más növénytáppal kiegészítve lehet sokáig alkalmazni. Ha már hiánytüneteknél tartunk, érdemes tudni pár dolgot a növénytápok beltartalmáról. Egy növénytáp makro, illetve mikro elemekből áll. Kivéve persze, ha ezt nem külön kínálja a gyártó. Nagyjából minden gyártó ugyanazt az összetételt használja, úgyhogy aki maga akar kotyvasztani, annak íme a recept:

Szén (C)
43 %
Nitrogén (N)
1 – 3 %
Kálium (K)
0.3 – 6 %
Kalcium (Ca)
0.1 – 3.5 %
Foszfor (P)
0.05 – 1 %
Magnézium (Mg)
0.05 – 0.7 %
Kén (S)
0.05 – 1.5 %

Mikroelemek
Ásvány Milligramm
Vas (Fe)
10 – 1500 mg
Klór (Cl)
100 – 300 mg
Mangán (Mn)
5 – 1500 mg
Cink (Zn)
3 – 150 mg
Réz (Cu)
2 – 75 mg
Bór (B)
2 – 75 mg
Molibdén (Mo)
Nyomokban
*Száraz mennyiség a növénytestben

A legfontosabb a növények tápozásával kapcsolatban, ami egyébként az algák elleni harc kulcsa is, amit Leibig minimum tápanyagfelvétel törvénye kimond: miszerint a növény növekedésének korlátja az a tápanyag, amit a növény a legkisebb mennyiségben tud felvenni.
Tehát, ha valamelyik összetevőből hiány mutatkozik, akkor a többi összetevőt is csak addig a szintig hasznosítják a növények.
A növények képesek rá, hogy a szükséges tápanyagokat az elhaló, régi szövetekből az újakba juttassák. Így a szükséges tápanyagok hiányában is fenn tudják tartani állományukat. Sok esetben arra is képesek, hogy a tápanyagokat későbbi felhasználásra raktározzák el. Az ilyen módon “mobilizálható” tápanyagok közé tartozik a nitrogén, foszfor, kén, vas és a kálium. A nitrogénből a növények akkora mennyiséget képesek eltárolni, hogy saját tömegüket megháromszorozhatják vele, mielőtt kimerül ez a készlet és növekedésük lelassul, de akár négyszeres, ötszörös tömegnövekedést tudnak elérni az eltárolt foszforral is! Így fordulhat elő az, hogy az akvarisztikai üzletből hazavitt növény még pár hétig szépen növekszik és csak akkor kezd lassulni a fejlődése, amikor feléli tartalékait.
Néhány növény jobban képes eltárolni, mozgatni a tápanyagokat mint mások. Ez pár esetben a növények közötti rivalizálásban is megmutatkozik. Ha egy növény hatásosabban tud megszerezni és eltárolni egy fajta tápanyagot mint a mellé ültetett faj, akkor a vizet abban a tápanyagban szegénnyé tudja tenni, így az esélytelenebb növény elpusztulhat.

A Riccia fluitans (Úszó májmoha) nagyon jól hasznosítja a tápanyagokat.
A Riccia fluitans (Úszó májmoha) nagyon jól hasznosítja a tápanyagokat.

Egy átlagosan beültetett és betelepített akváriumban a nitrogén és a foszfor már csak a halak anyagcseréje és etetése következtében is megfelelő mennyiségben állhat rendelkezésre. Ezzel együtt a kálium is elegendő lehet.

Egy halakkal kevésbé betelepített és/vagy nagy tápanyag-felvételű növényekkel sűrűn beültetett medencében viszont szükségessé válhat elsősorban a nitrogén és a kálium pótlása. Az igen ritkán fordul elő, hogy a foszfát váljon a hiány tápanyaggá, emellett túlzott mennyiségben alganövekedést idézhet elő. Aki nem a már meglévő akváriumát akarja átalakítani, hanem újat készít, annak javaslom, hogy az aljzatréteg alá öntsön speciális táptalajt.

A táptalajok, sokáig biztosítják a növények tápanyagellátását.
A táptalajok, sokáig biztosítják a növények tápanyagellátását.

Mivel a növényes akvárium nagy mennyiségben kap fényt és tápanyagot, természetesen előfordulhat algásodás. A kiváltó ok megtalálásáig nagy hasznunkra lehetnek egyes garnélák és algázók. A növényes akváriumok kötelező lakói ők.

Az Amano garnéla az egyik legszorgosabb takarító.
Az Amano garnéla az egyik legszorgosabb takarító.

Az Otocinclus kis termetű, hasznos algázó
Az Otocinclus kis termetű, hasznos algázó

Sziámi algaevő (crossocheilus siamensis)
Sziámi algaevő (crossocheilus siamensis)

A minap komoly vitám volt egy akvaristával, aki azt a nézetet vallotta, hogy egy akváriumban soha nem lesz egyensúly. Főleg nem egy „agyontápozott” kisméretű növényes akiban. Ezt én éppen ellenkezőleg látom. Igenis lehet egyensúly egy „agyontápozott” akiban, hiszen éppen ez a lényeg az egészben, hogy mesterségesen tartunk fenn egy egyensúlyi állapotot, melyben minden tényező optimálisan van beállítva. Hiszen, ha nem így lenne, a növények és a halak előbb utóbb elpusztulnának, mivel az akváriumi állapotok nem felelnek meg a számukra. Viszont aki csak egy pillantást is vet az oldalon látható akváriumokra, az láthatja, hogy mind a halak, mind a növények majd kicsattannak az egészségtől.


És itt szeretnék még egy fontos dologról beszélni. Az összképet éppúgy befolyásolják a halak, mint a növények. A hatalmasra megnövő harsány színes aranyhalak, nem valók egy kecses törékeny növényekkel teleültetett akváriumba (egyáltalán nem valók akváriumba…). Válasszunk nyugodt viselkedésű kisméretű csapathalakat. Sokkal látványosabbak, nem beszélve arról, hogy 20 db neonhal nem szennyezi annyira a vizet, mint egy darab aranyhal. Ugyanis az algásodás egyik fő oka mindig az, hogy túl nagy mértékű szervesanyag halmozódik fel a vízben, amit a növények és a szűrőben lévő baktériumok nem tudnak gyorsan lebontani. Ilyenkor lendül akcióba az alga, mivel talál magának elegendő tápanyagot. Tehát a megoldás, gyakori vízcsere, nem túl sok hal betelepítése és a növények jó kondícióban tartása.
Miután az elméleti részen túl vagyunk, lássuk, hogyan kell berendezni egy Japán stílusú akváriumot.

Felhasznált irodalom: edak.cellkabel.hu

Share This

About the author

46 comments

 1. Levinen

  Szia Nigro

  Ehhez a cikkhez pont aktuális az otthoni észrevételeim. Már régóta álmodoztam, hogy egyszer az én növényeim is produkálják az oxigén buborékokat és lőn. Ezzel arra következtetek, hogy túl rosszul nem érzik magukat nálam. Ez valóban azt jelenti, hogy képesek lesznek a növények jól fejlődni? Még a komolyabb igényüek is? Kígyóznak felfelé a növényeimből a kis apró bubik.


 2. Post author
  Nigro

  Jó úton jársz. Ha nyomják a bubit, akkor jól érzik magukat. Most arra kell figyelned, hogy a növények egy magasabb sebességre kapcsoltak, tehát a többi komponenst is biztosítani kell a számukra. Persze óvatosan. A gyártók feltüntetett adagolása kiindulásnak jó, de majd lassan növelni kell az adagot.
  A bubizásról annyit, hogy nem minden növény bubizik ugyanolyan jól. A riccia az egyik legdurvább. De van amelyiken alig látszik valami, pedig jól érzi magát.
  “Az egy bubis kicsit drágább, mert ki kellett szedni belőle a többi bubit.” (Üvegtigris) 🙂

 3. Levinen

  A következőt szeretném kérni. Én jelen pillanatban a Tetra PlantaMint használom, amíg ebben a kisérleti stádiumban vagyok. De úgy gondoltam, hogy hosszú távon inkább egy általad is leírt tápsó keverék szerűséget használnék. Sok helyen leírtak már hasonló recepteket, de az alkotó elemek beszerzési forrását sehol nem ismertetik részleteiben. Gondolom java része patika, de nyilván nem ilyen egyszerű. Illetve amivel már találkoztam, hogy bizonyos részei csak túl nagy kiszerelésben kaphatók. Tudsz e ebben segíteni, vagy vannak esetleg neked ezekből kissebb kiszerelésben? Vagy a keverés módja, valamit valamiben óldani kell, szóval mindent. Egy szó mint száz, ezzel a témával kapcsolatban szerintem, mindenki szívesen látna egy mindent kimerítő cikket. Én biztos :o)

 4. Druzsba

  A buborékolással kapcsolatban nekem is vannak érszrevételeim, talán Nigro tudsz valami okosat mondani rá. 🙂 Tehát, én ezt először akkor vettem észre, mikor az akváriumot természetes fény érte – nemrég került az új helyére, ahol reggelente 1 óráig érte a nap fénye. Ekkor vettem észre, hogy cryptok levelei tele vannak buborékkal, sőt, a megmetszett csonkokból csak úgy ömlenek a kicsi buborékok. (Ekkor jutott először eszembe, hogy nem elég a világításom.)
  A kérdésem, hogy hasznos vagy éppen káros ez a napi 1 óra természetes fény a szokásos megvilágítás mellett?


 5. Post author
  Nigro

  Vigyázz! A sérült levelek buborékolása más tészta. Reggeli 1 óra természetes fény különben jó dolog. Akkor van gáz, ha több órát süti a nap, ne adj Isten az ablakban van az akvárium.


 6. Post author
  Nigro

  Telibe találtál! Saját tapasztalat, hogy a glosso és az eleocharis is max 28 fokot bír. A Microsorium jól bírja a meleget… Szerintem az aki ideálisan 28 C-ra lett belőve. Ez jó még a növénynek és jó már a diszkosznak is.

 7. Zumi

  Azt szeretném megtudni hogy az aljzatnak milyen vastagnak kell lenni ,hogy a növények jól fejlődjenek.Illetve ebből mennyi legyen a Floradepot?
  Illetve Amano garnélából mennyit érdemes venni?
  Hol kapható Budapesten?

 8. Levinen

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy kövekre milyen hálóval rögzíted a ricciát. Én valami hajhálóról hallottam, de kiváncsi lennék a te véleményedre. Milyen lukmérettel? Hol lehet ilyet vásárolni esetleg? Köszi


 9. Post author
  Nigro

  Az aljzat minimum 5 cm legyen. Alatta a táptalaj 1-2 cm. Ha magasabb az aljzat akkor keverd össze a táptalajjal. Amano garnéla sokfelé van. Legutóbb a Zsili boltban vettem a Bocskain. Nekem a 200-asban 12 db van.


 10. Post author
  Nigro

  Én is a hajhálót használom/tam. De amit a képeken látsz ricciát, az magátol marad ott. 🙂 Kifejlődött az akimban egy olyan riccia, ami magától lent marad. Rejtély… Lehet, hogy jó pénzért eladom 🙂

 11. ati1980

  Engem az érdekelne, hogy a táptalaj meddig jó az akiban? milyen sűrűn kell cserélni? Ja! Miért dúrja szét aaz aljzatot az algaevő? teljesen beomlasztotta a bújkálófát, kitúrta a növényket is :S Nem győzöm vissza tenni őket. Lehet, h egy ancihoz nem jó választás a marosi, vagy a kvarc homok??

  Köszi az eddigi válaszokat Nigro, sokat segítettek! 😀


 12. Post author
  Nigro

  A táptalaj évekig jó az akiban. A cseréjével nem kell foglalkozni, mert a későbbiekben lehet akár táptablettával pótolni a megcsappant tápanyagot. Nem tudom mi lelte az ancid. Talán harci-anci… 🙂

 13. outro

  Hüm bocsi kicsit nehézkes a felfogásom :). Tehát akkor táptalajból mehet 1-2 cm, és erre jöjjön a fekete bazalt, elöl 2-3 hátul meg 5-10cm vastagon. Jól értem?

 14. CSUBI1986

  Szia Nigro!

  Látom ADA növénytápokat használsz. Érdekelne hogy melyiket érdemes beszerezni. Nemsokára indítok egy 60L-es akit és ilyen tápokat szeretnék használni. Vagy ha van más alternatíva az is érdekelne. Válaszod előre is köszönöm.
  Az oldal nagyon jó!


 15. Post author
  Nigro

  Szia Csubi! ADA-ból indításnál Green Brighty Step 1-et, az első három hónapban. E mellé kell még a Brighty K és az ECA. Ezek utána is mehetnek. Három hónap után, Green Brighty Step 2.
  Persze sok alternatíva létezik. Ez csak egy út, de hazsnálhatsz más tápot is. Akár keverhetsz magadnak is, ha érzel magadban indíttatást.

 16. glasgow

  Szia!Indítani szeretnék egy 16l-es nano-t.És majd a Green Aqua-n rendelem a Blau 18W-os lámpát,egy wellness csomit,és hát a talajjal bajban vagyok,nem tudom milyen legyen.Mivel a költségvetésem “kevés” 15 max 16 ezer ft
  így arra szeretném a legkevesebbet költeni,szűrőm már van egy blau külső akasztós szűrő.Szóval a segítségedet kérném,mert olvastam hogy a kvarchomok nem jó növényes akiba…De kvarchomok meg van is itthon,sőt olcsón is tudok hozni,csak a táptalajjal nem vagyok jóba hogy hogy legyen,segíts!,köszi!:)

 17. glasgow

  Ja és ha Wellness csomagot rendelek segítenél a folyékony co2,és a micro,macro tápok optimális “beállításánál”egy 16les akihoz?Tehát hogy mennyit,milyen időközönként kell majd adagolnom,Nagyon köszönök mindent előre!

  Üdv!Ja és Kellemes ünnepeket!!:)

 18. inadsz

  Szia! A 18w-os Blau lámpa sok lesz egy 16w-os akváriumhoz, főleg, hogy nem valami erős a szűrésed és ha jól olvastam nincs stabil (!!) CO2 adagolás az akiban, inkább a 13w-os Blau lámpát válaszd (http://www.greenaqua.hu/blau-mini-pl-light-13w-nano-lampa.html) vagy az Arcadia 11w-os lámpáját, de ez drágább. Ezzel is közel leszel az 1w/l-hez. Talajnak ha olcsót keresel tudom ajánlani a JBL manadót, ha táptalajt is szeretnél akkor meg a JBL Aquabasis +-t. Hogy mennyi kell azt ki tudod számolni a GreenAqua oldalán.
  A tápozáshoz meg mivel 1ml 20literre van ezért 0,8ml-t kell adagolnod 16literre, de ha ezt nehéz lenne adagolni akkor az 1ml-se sok, egy ekkora akváriumnál. Az Easy Carbo-ból, viszont ha tudsz akkor pontosan adagolj, mert egy elég tömény anyag.
  Sok sikert
  Kellemes Ünnepeket.


 19. Post author
  Nigro

  Üdv. Nem jó elgondolás, hogy a taljra akarsz keveset költeni. A talaj szerves része a rendszernek. Mind szűrés, mind tápanyagellátás szempontjából. Ha nem akarsz rá sokat áldozni, akkor szerintem vegyél egy 3 literes Manado-t. http://www.greenaqua.hu/jbl-manado-altalanos-novenytalaj-3-liter.html Nem kell alá táptalaj, majd a vizet tápozod.
  Tápozás. Micro és Macro tápból 20 literre 1ml kell naponta. Neked 16 liter van, tehát 0,8 ml kell. Ezt a legegyszerűbben az adagolófecskendővel tudod kimérni. http://www.greenaqua.hu/easy-life-adagolo-fecskendo-5ml.html
  Pontos adagolási útmutató a shopban van fenn http://www.greenaqua.hu/green-aqua-macro-novenytap-300-ml.html még bővebb infót találsz ott a “Termékleírás” menü alatt.
  (Közben látom Dani megelőzött. Köszi Dani a segítséget 😉 )
  Kellemes Ünnepeket!

 20. glasgow

  Nagyon szépen köszönöm a gyors,választ mindkettőtöknek!:)Még akkor annyi kérdésem lenne hogy a JBL manadóra már fedőrétegnek ne rakjak kvarchomokot?Elég az talajnak?És sajnos nincs excel a gépemen így nem is tudom megnézni a táblázatot talaj szintjén de majd megoldom valahogyan!
  még egyszer köszönöm a gyors válaszokat!Üdv!

 21. Glasgow

  Sziasztok!Hát,úgy néz ki,hogy a 16les akvárium nem jött össze,helyette azonban találtam ezt! Szeretném ha véleményt mondanátok róla,a világítás oké-e,nameg a szűrés!?Amúgy a talaj,táp,co2,maradna az mint a 16l-esbe lett volna!

 22. Glasgow

  De várjunk csak,nekem van egy 40literes akváriumom,Rendelek bele 10liter JBL általános talajt,2db 18W Blau lámpát,és wellness csomit.Annyi a gáz hogy van felette 2db egyenként 20 wattos spot lámpa,bár ezeknek nem kell égnie,azért akarom a Blau lámpákat mert a spot nagyon sárga.Szerinted?

 23. kolorado

  Szia!

  Gratulálok, nagyon szép az oldal. Egy kérdésem volna. Szeretném kipróbálni a házi tápoldatot, de nem találom a receptet. Az eredeti Conlin-Sears oldat receptjét megtaláltam, de az érdekelne, hogy az itthon beszerezhető anyagokból hogy lehet összeállítani (főleg a nyomelemek része a kérdéses, a többi OK). A cellkabel-es oldal, amire te is hivatkoztál a poszt végén meg az egyik kommentben, nem működik. Van tipped, hogy honnan lehetne ezt a receptet letölteni?

  Előre is köszönöm!


 24. Post author
  Nigro

  Az Edak oldal sajnos azóta megszűnt 🙁
  Bár nem használjuk a S-C receptet, mert az EI tápozást alkalmazzuk, de ha jól rémlik régebben Damisol-t és Zöldítőkomplexet használtak.

 25. Kerry

  Sziasztok!
  ű ő
  Én most szeretnék indítani egy nagyobb méretű akváriumot halakkal és növényekkel, és ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
  Próbáltam olvasgatni több helyen, de nem volt egyértelmű minden.
  Egyenlőre a talajjal szeretnék foglalkozni, mert a többi dolog még távol van.
  Miből mennyi kell a jó talaj kialakításához?
  Olvastam, hogy kell növényi táptalaj, általános talaj, és erre sóder, vagy valami hasonló. Melyikből mennyi a javasolt? Kavicsból milyet érdemes használni, fontos a méret vagy szín?
  Valahol olvastam korábban, hogy a színtől függően a halak lehetnek stresszesebbek.
  A talajt egyenletesen kell elegyengetni, vagy van ahol többnek, van ahol kevesebbnek kell lennie?

  Remélem nem baj, hogy ennyi kérdésem van, de nem tudtam hirtelen hol feltenni, és ahogy látom itt szakemberek vannak…

  A válaszokat előre is köszönöm!

  Kerry

 26. Kerry

  Elolvastam amit a talajról írtak, és az szeretném megtudni, hogy vajon a 120x50x60-as akváriumba miből mennyi kellhet, mert így már nem igazán tudom kiszámolni, mert ugye nem egyenletesen kell elteríteni az aljzatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.