Az akváriumom költöztetése

Minden akvárium életében eljön az a nap, amikor menni kell.  Az enyémnek most jött el.  Tudtam, hogy kemény fába vágom a fejszém, de hogy ennyire?

Belevágtunk. A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy eladjuk a jelenlegi lakásunkat és egy tágasabba költözünk. Szerencsére a második érdeklődő komoly volt és a lakás új gazdára talált. Sokmindent otthagytunk, de egy dolgot semmiképp nem szerettem volna, az akváriumot. Napokkal a nagy nap előtt, már azon gondolkoztam, hogyan fogjuk ideiglenes új helyére átvinni az akit.

Hihetetlen véletlen, vagy a sors, de a legújabb Aqua Journalban pont ezzel foglalkozott egy cikk. A szöveg nekem kínai, azazhogy japán, de a képek elég sokatmondóak.

Aqua Journal

Aqua Journal

Takashi Amano egyik akváriumát egy kiállításra vitték el a lelkes munkatársak. Az első lépésben kikötötték a technikát és leeresztették a vizet.

A következő képeken igen érdekes dolgokat műveltek. Először azt hittem, hogy nejlonokba rakják a halakat és a növényeket, de nem. Felfújtak zacskókat, amivel kitámasztották a vasfákat, hogy szállításkor ne dőljön el. Az egész akváriumot tele “lufizták”.

Ezután az akvárium éleire körbe  kartont ragasztottak. Ez valamelyest megvédi az üveget a szállításkor előforduló koccanásoktól.

Spéci üveges tapadó fogókkal fogták meg, így több ember is talált rajta fogást. Majd egyszerűen fogták és feltették egy teherautóra. Irány a kiállítás.

Sajnos az egyetlen dolog, amit a saját szempontomból le tudtam szűrni, hogy ketten kevesek leszünk a művelethez…Segítségért kiáltottam. Kiáltásomat Halas Petya és apám hallotta meg. Szerencsére ők nálam jóval komolyabb akvaristák is és túl is vannak néhány akvárium költöztetésen. Az első lépésben taktikai megbeszélést tartottunk.

A legfontosabb, hogy az akvárium állott vizéből minél többet mentsünk meg. Ezt vízleszívócsővel kannákba és hordókba eresztettük le.

A halakat könnyebb akkor kifogni, ha már kevés víz van az akváriumban. Ők az utazást a legnagyobb hordóban tették meg.

Persze néhány gerilla bevette magát a dzsungelbe. Ezekkel nem tudtam mit csinálni. A garnélák is elbújtak egy-két kivétellel.

Gyere apához!

Gyere apához!

Ezután azt találtuk ki, hogy geotextiliát fogunk ráteríteni a növényekre. Ezt benedvesítve nem engedte kiszáradni a növényeket és a súlyánál fogva megtartja a domborzatot.

Az akvárium készen állt az elszállításra. Előkerült minden költöztetőbrigád elsőszámú kelléke, a gurtni. Enélkül biztos, hogy megszakadtunk volna. Ezzel épp, hogy csak túléltük.

Mivel az ajtón nehezebben fért volna ki, ezért inkább a teraszajtón keresztül távoztunk. Az akvárium súlya még víz nélkül is meghaladta a 100 kg-ot. Miután a teherautóhoz értünk, rá kellett, hogy döbbenjünk, hogy hárman kevesek leszünk az akvárium beemelésséhez. Szerencsére éppen akkor ért oda a szomszéd srác, aki elég jó erőben volt. Az ő segítségével négyen nagy nehezen beemeltük a furgonba.

Nem akartuk külön szedni a bútort és az üveget, mert attól féltünk, hogy az üveg a benne lévő kavics és szikla mennyiségétől megroppan. A kocsi oldalához sem tudtuk erősíteni, mivel a belógó kerékdobok nem tették ezt  lehetővé. Maradt a szabálytalan, de biztos módszer.

Az utazást gond nélkül átvészeltük. Motoros rendőrök igazoltattak ugyan másokat, de mi megúsztuk, hála az én ártatlan tekintetemnek. A kiemelésnél negyediknek az öcsémet kértem meg. Miután az akvárium az új helyére került, némi állítgatás után elkezdtük a hordókba leszívott vizet visszaengedni az akváriumba. Ezt a már jól ismert jénai tálas módszerrel csináltam. Így a kompozíciót nem verte szét a visszaömlő vízáradat. Ebben a műveletben komoly segítséget kaptam, nagyobbik kisfiam személyében.

Sajnos a hadművelet nem végződött áldozatok nélkül. Egy darab ékfoltos razbóra nem élte túl az áttelepítést. Béke poraira. A többi hal és a rákok most is boldogan úszkálnak új helyükön, a régi akváriumban. Az új helyet két kutyával, egy macskával  és egy olyan szárazföldi teknőssel kell megosztaniuk, aki reggelire Darlingot eszik, egy nagy levél salátával (komoly). A súlya meghaladja a 8 kg-ot és mint ahgy a képen is látszik alig fér el az ülőgarnitúra alatt.

A költözés három napig non-stop folyt és minden erőmet kiszívta. Hihetetlen mennyi cucc tud felhalmozódni pár év alatt egy lakásban. Pedig nem vagyunk egy “spejzolós” típusú emberek, mégis, csak háromhetes vízihulla nem került elő a szekrények mögül. A lényeg, hogy megbirkóztunk a feladattal.

Köszönet a segítségért: Halas Petyának, Faternak, Öcsémnek, a feleségemnek, a Szomszédnak, Ili néninek, aki kinyitotta egyszer a kaput, a teherautó kölcsönzősnek, a kiskutyámnak …..

Share This

About the author

30 comments

 1. kHOtjoi

  Elárulnád miből készült az akváriumod felső részén látható keret? Hol jutottál hozzá? Ez rejti a világítást is vagy csak egy takaró keret?

 2. Kocka

  Szia Nigró!

  Először is gratulálok a művelethez. Másodsorban “örülök” hogy nem csak én “szenvedek” az akvárium költöztetéssel mostanában 😀
  Ha minden igaz, hétvégén rám is ugyan ez a feladat vár, csakhát ugye bonyolításképpen ott vannak nekem a drága diszkoszaim is. Ha esetleg van időd gondolkodni és kitaláltál valamit hogy szerinted hogy csináljam, akkor ne tartsd magadba 😀

  Egyébként nagyon jók a képek is

  Teljesen más:

  Ha végre valahára átvészeljük a kötözést akkor rá akarok feküdni a növényes aksi projektre. Első kérdésem, hogy a köveket honnan szerezted? (remélem ezek nem Rómából vannak :D)


 3. Post author
  Nigro

  Nálam 10 km-t kellett megtenniük a halaknak egy hordóban és szerencsére nem is olyan kényesek, mint a diszkoszok. Ott javaslom a hűtőládát, persze jégakuk nélkül… 🙂
  A kövek Kínából vannak 🙂

 4. viktorlantos

  gyonyoru az aksid gratulalok. es szep lett az utolso hangulatfoto is. ezt a ferplast aksit en is neztem par honapja (Camponaban) de tulsagosan draganak talaltam foleg butorral. pl egy MP Scubaline sorozathoz vagy a nagy Juwelekhez kepest. kivancsi vagyok te miert dontottel az aksi mellett?


 5. Post author
  Nigro

  Bár hasonlít a Ferplast alu szériájához, azonban ez egy Rena aki. Link kettővel feljebb 🙂
  Azért döntöttem e mellett, mert csak wenge bútoros akit vehettem, a többi lakásban lévő wenge bútor miatt és mert ezt jó áron be tudtam szerezni.

 6. viktorlantos

  oh szuper koszi. nekem is hasonlo dolgok miatt kellene. szinte ugyanolyan butoraink vannak. vajszinu bor kanape. wenge etkezo stb 😉
  megneztem az oldalt de nem talaltam infot errol az aksirol. meg tudod mondani nagysagrendileg mennyi volt? akar privatban is johet ha ide nem akarod irni. lantos.viktor kukac gmail.com. elore is koszi! 😉

 7. viktorlantos

  meg egy dolog bar ez itt kicsit reklamszagu lesz de van egy szolgaltatas: http://myshowroom.tv amit par honapja inditottunk. itt elo adast tudsz kesziteni par perc alatt. az egyik leghalasabb tema egy akvarium “nezese” hiszen mindig tortenik valami, a viz aramlik a halak uszkalnak es egy ilyen szep akvariumot nagyon sokan szivesen neznenk idonkent. ha gondolod probald ki, az elo videot a blogba is beepitheted vagy kesobb feltoltheted a netre is visszanezheto. ha kerdesed lenne ezugyben szintent prvivatban szivesen segitek.


 8. Post author
  Nigro

  Ez nagyon tetszik! Főleg, hogy valami hasonlón agyaltam már régóta. Erre tessék, itt van készen. Jövő héten jelentkezem. Köszi.

 9. viktorlantos

  azt megkerdezhetem hogy az aksi hatuljan ez a szolid kek hatter ez tapeta? esetleg tudsz segiteni hol lehet ilyesmit beszerezni? epp most rakok ossze en is egy hasonlo meretut es nem akarnam hatterezni.

 10. Alma

  Szia!

  Nagyon jó ez a részletes leírás, hasznos volt elolvasni.
  Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy páromnak most fogom megvenni az első akváriumunkat, egy 72 litereset. Mivel ajándékba lesz, így a terv az lenne, hogy egy hétig beüzelemve, halak nélkül működne “a rejtekhelyen”, ahonnan egy hét múlva hoznám haza. Egyrészt az a kérdés, hogy ezt a geotextíliát hol lehet beszerezni, másrészt ha helyettesíthető egy egyszerűbben beszerezhető anyaggal, akkor mit javasolnál? Mennyi időt bírnak ki a növények, így letakart, víz nélküli állapotban?

  Válaszodat előre is köszönöm!

 11. viktorlantos

  Alma, geotextiliat szerintem minden barkacsboltban kapsz. viszont a modszer hogy jaratod valahol 1 hetig utana a koltoztetes miatt leereszted es atkoltozteted… hat nem egyszeru.

  nem tudom milyen messzirol vinned, de tobb problemas pontot is latok itt. az akvarium iszonyat erzekeny, a koltoztetes miatt nagy a kockazat barmilyen serulesnek. szerintem nem nyernel sokat vele ha valahol jaratnad es ugy vinned at bakterium szempontbol. de lehet a tobbiek ezt mashogy gondoljak.

  a meglepetes ugy is meglepetes ha egyutt szerelitek ossze 😉

 12. inadsz

  Nigro az akvárium költöztetéssel, hogy állsz most, mert megint elköltöztetek és arról is jó lenne egy post 🙂 és hogy beállítás után, megint hogy néz ki, kibírta-e az utazást, meg lehet hogy OFF téma de én szívesen megnézném a házat, persze képeken, de ha ez senkit nem érdekel elküldenéd majd nekem a képeket, tudom kíváncsi vagyok 🙂

 13. Alma

  Viktor!

  Köszönöm 🙂 Azt hiszem, meggyőztél, és nem fogom egy hétig járatni. Viszont…! Mivel Pestről Kecskemétre történne az utaztatás mindenképpen (az akváriumszettet és a belevalókat is onnan szerzem), így az a kérdés, a még cserépben lévő növényeknek addig nem lesz bajuk? Kb 1 óra az út le kocsival. Fűtsünk az autóban, vagy se, itt is bebugyoláljam őket, vagy nem kell, stb-stb-stb…
  Első akvárium, és szeretném minimálisra csökkenteni az ebből eredő “károkat” 🙂
  A 72 l-es akváriumot hogy lenne célszerű szállítani? Két pokrócba becsomagolva, és ha az ölemben nem fér el, akkor a hátsó ülésre biztonsági övvel bekötve?

 14. viktorlantos

  Alma, bar itt Liliom szallitasarol van szo: http://www.utopiaaquatic.com/blog/tropical-water-lilies/shipping/shipping-a-tropical-water-lily/

  de a vizinovenyek szallitasa hasonlo. Jol kibeleled ujsagpapirral. es ebbe elfektetve csomagolod akar kozvetlen az ujsagba akar egy zacsiba ahogy a kepen. torekeny novenyeknel a zacskos modszer jo. nagylevego belefujsz es elkotod. igy CO2 is jut a novenyeknek. halaknal ilyet nem ajanlok mert nekik oxigen kell 😉

  a novenyeket azert nem erdemes sokaig viz nelkul tarolni. ha megveszed akkor aznap vagy masnap erdemes szallitani. csak tedd nedves helyre oket. mert sok noveny a sima levegon azonnal tonkremegy (kiszarad). az utazas nem art nekik en postan szoktam novenyt rendelni az 2 napig utazik hasonloan becsomagolt allapotban.

  aksi szallitasban nigro tudna meselni. de mindenkepp jol csomagold be kivulrol is. nehogy nekiutodjon valaminek.

  egy dologt megtehetnel a koltozes elott. tegyel egy vizprobat az akvariumban. toltsd fel teljesen vizzel es nezd meg hogy nem ereszt e. hagyd benne a vizet par orat. jobb ha ott derul ki hogy az aksi ereszt es nem miutan megkocsikaztattad. 😉

 15. Alma

  Köszönöm 🙂
  Akkor a terv szerint még a vásárlás/szállítás napján be lesznek ültetve. 🙂
  Ha készen van, hozom róla a fotókat. Páromnak gyönyörködés miatt gondoltam az akváriumra, magamnak meg gyönyörködés ÉS fotótéma miatt 😀

 16. Foki Ferenc

  sziasztok érdeklődnék hogy vettem egy 170x50x50 akváriumot(tengeri volt) édesvizi lesz de tanácstalan vagyok hogy vigyük A-B pontig mennyi lehet a súlya?


  1. Post author
   Nigro

   Milyen vastag üvegből van? Mondjuk ha 8-as akkor négyzetmétere 20 kg. Ha 10-es akkor 25 kg/nm.
   Ez kb 4 nm, azaz 80-100 kg minimum, plusz a merevítők, ha vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.