Növények ültetése, nyírása

Vajon hogyan kell szakszerűen beültetni a frissen beszerzett növényeket? Vajon hogy érdemes őket elhelyezni? Mégis mennyit vegyünk egy fajtából? Hogyan kötözzük őket fára? Ha megnőtt, hogyan nyírjuk meg őket? Hogyan helyezzük el helyesen a táptablettákat?

A kérdésekre válaszul következzen három kellemes videó, nem mástól, mint a vízinövény-termesztés legnagyobb tudójától, a Tropica-tól.

Az első videón látható, hogy hogyan kell helyesen kivenni a frissen vásárolt növényt a cserépből. Majd hogyan tudjuk elválasztani az ültetőgyapottól. Bemutatja a gyökerek helyes nyírását és elültetését.  Láthatjuk még továbbá a Hemianthus Calitrichoides ‘Cuba’, az Eleochris parvula és a Riccia fluitans helyes ültetésének lépéseit.

Ez a videó a lassan növő növényekre fókuszál. Bemutatja egészen az akvárium berendezésétől, a növény helyes nyírásáig az összes mozzanatot.

Végül az utolsó videó, egy egészen professzionális Iwagumi berendezést mutat be. Kifejezetten alacsony előtéri növényekkel, majd azok nyírásával.

Share This

About the author

66 comments

 1. Luna

  Néztem a videókat, és rájöttem, hogy mi tényleg fordítva vagyunk bekötve, ahogy Nigro szokta mondani… Én majdhogynem nyálcsorgatva bámultam a videókat, ember meg rám nézett hülyén, hogy ilyenkor hol fáj… 😀
  Az első videóban viszont az tűnt fel, hogy a HC-t üveggyapotba ültetik (a torpicánál 😀 ), viszont én másmilyenben vettem anno, AME börzén. Abból viszont szinte lehetetlen eltávolítani a növényt. Meg nem mondom mi a hivatalos neve, a nejlonharisnya 😀 jellegű borítás alatt táptalaj van, és ebbe van belenövesztve a növény. Ezt vajon hogyan lehet a növény kinyírása nélkül megoldani? (Én első körben körbevagdostam, és rajtahagytam a növény gyökerén, ami maradt, de ez nem az ideális szerintem…)
  Amúgy jók a videók tényleg 🙂

 2. K-E-Z-D-O

  Tudjátok, most újra megnéztem (még részletesebben :P), és felvetődött bennem az a kérdés hogy az ember azon a képen milyen könnyedén szedi le azt a vatta szerű izét a gyökérről. Nekem miért nem jön le ilyen simán?!?!?! :P:D

 3. inadsz

  K-E-Z-D-O amit én vettem eddig növényeket azokról se jött le ilyen könnyen. Viszont amit én észrevettem azt, hogy a videón két különálló részből van a gyapot, amit én vettem az meg egy nagy darabból volt, szerintem ezért.

  Luna én is nagyon elképedve bámultam a videókat. Én még anno a Galapagosban vettem valami növényt ( ami azóta kipusztult :S ) ami ugyanilyen gyapotba volt és teljesen bele volt nőve a gyökének nem nevezhető gyökércsonk, ha abból még vágtam volna le mint a videón az összes növényből akkor már nem marad gyökere, szinte így is az egész egy szivacs volt.
  Azzal hoztam be az aksiba a piócákat :@

  U.I: Mi volt a vacsora?? 🙂

 4. keymaker

  Luna,

  Én is vásároltam ilyen “hálós” HC-t. Az eredmény: a növény 50%-át ki kellett dobnom, mert csak azokat a részeket tudtam használni, ahol sikerült lebányászni róla a hálót. Aki ezt okosan kitalálta…

  A videós HC ültetésben első körben az lepett meg, hogy szerintem a “gyapotot” rajta hagyja a levágott növényeken, ennél a növénynél nem foglalkoznik azzal, hogy leválassza. És ollóval darabolja fel. Érdekes megoldás.

  Deck,

  Én pontosan egy ehhez hasonló akváriumot rakok össze, a költségvetés már most millió fölött van. És még ki tudja, mit hoz a jövő.

 5. inadsz

  Deck! A világítást házhoz szállítással ugye meglehet oldani??
  Nagyon köszi hogy megcsináltad és kicserélted a csöveket.
  Akkor ha megrendelem a neten azt fogják küldeni???

 6. Edorn

  K-E-Z-D-O: Szerintem azért csinálja olyan könnyedén, mert neki ez a munkája, naponta ezt csinálja… Van már kis gyakorlata… 🙂

  inadsz: Ilyesmiben még nincs akkora tapasztalatom, de nem lehet, hogy azért volt annyira belenőve, mert kitudja mióta hevert a növény a bolt “polcain”? Azaz volt ideje jól belenőnie… Míg ha jobb cégtől rendeled, akik a jól tartott növényeket vagy hamar értékesítik, vagy ha nem is sikerül, törődnek vele, ez nem történik meg…

 7. viktorlantos

  jok a videok a multkor mar elkezdtem nezni oket a tropica-n de most volt idom vegignezni oket.

  Deck, szerintem az utolso aksi kb 500-800 ezerbol megvan. nem latok rajta extra csodakat (glass csovek, ADA technologia) es “csak 297Liter”. talan az egyeduli a PH szabalyzott CO. ami draga. vilagitas is gondolom nem egy meregdraga cucc. csak valami ami a teljseitmenyt tudja. (tetobe epitheto stb)
  egyebkent az az Oliver Knott ultette be akirol a blogomon olvashatsz. http://viktorlantos.com

  a vegeredmeny szerintem szep lett.

  A Cuba ulteteset a heten kiprobalom korabban a gyapotbol kiszedve nem tudtam megtartani oket.

  K-E-Z-D-O, nem minden noveny jon ki konnyen a gyapotbol. pl Anubias konnyen kiszedheto ahogy nehany fu tipus is. Cuba stb nehezebben. Ha legkozelebb nehezen jon ki probald meg viz alatt. En a nagy aksi ulktetesnel vagy 70-80 csereppel ultettem hasonlo modon.

  inadsz, ezert kell novenyt termesztotol es nem a halastol venni. a termeszto nem fogja eladni neked azt aminek gyenge a gyokerzete stb. tudom mert sokat vettem mar toluk.

 8. inadsz

  Deck, Viktor hát többet már nem veszek halastól növényt az már biztos 1, mióta meg vetem a Galapagosban egy növényt azóta tele van piócával minden :S
  2, nem tudják mi a neve a növénynek
  3, sz*ar minőségűek

  Viktor amit a blogodon írtál növénytermesztőket szerintem tőlük fogom rendelni a következő növényeket. De csak a magyaroktól.

 9. artegor

  rigogege:
  ezen én is meglepődtem.( mi van akkor ha nem kap annyi tápanyagot a növény? ki fog nőni ugyanúgy?) Nem beszélve mikor elkezdte nyírni az iwagumit. szinte fájt 😀 .
  tetszenek a videók.
  art.


 10. Post author
  Nigro

  Rigogege:
  Jó kérdés! Én is most láttam ilyet először. Szerintem ezzel serkeniti növésre, gyarapodásra a növényt. Ez úgy tűnik a fűszerű növényeknél működik. Ha belegondolsz, a kerti gyep is akkor lesz szép dús, ha folyamatosan nyírod.

 11. deck

  Ha mondjuk, 500 ezer is, amit nem hiszek(tropica talaj, táp, kavics, növény!,), az se semmi lóvé. Én csak azt mondom, hogy nem nekem van méretezve. 🙂

 12. Ati

  Nigro,

  így van ahogy írtad. Nekem még Kovács Imre (Pruitt) mondta anno ezt pont a Marsilea hirsuta ültetésénél (2-es videóban látni), hogy vágjam le szinte az összes levelét nyugodtan, így a növény az összes tápanyagot az újak fejlődésébe fecceli. A régieket előbb utóbb úgy is eltávolítanánk. Az E. parvula esetében még emellett arra is gondoltam, hogy a hosszú, sűrű szálak (levelek) levágásával több fényhez jutnak a friss, új levelek közvetlen már a növény tövénél (bár elég vékony levelű).
  Ez csak egy saját felvetés, csak most jutott eszembe, hogy mi lenne, ha az összes levelét levágnánk pl. ennek a M. hirsuta-nak és csak a “szára” a levélnyelekkel maradna. Ekkor hogy fotoszintetizálna a növény a levelek nélkül? Ez lehet, hogy hülyeség persze. A szárazföldi növényeknek a leveleiken vannak a gázcserenyílások, ezt mondja meg valaki okosabb, hogy a vizinövények esetében is igaz ez, vagy nem? Evvégre a száruk és legtöbb esetben minden talaj feletti részük ugyanolyan zöld, mint a levelük, így feltételezem, hogy zöld színtest is van ezen részekbe.
  Egy szó mint száz, elkezdek utánaolvasni kimondottan a vizinövényeknek… 🙂

 13. Levinen

  A Hc használata nagyon egyszerű. Ketté kell nyitni a gyapotot, hogy látszódjon a gyökér szálak hossza és ennek fényében kell levágni a végüket, a gyapottal együtt. Természetesen egy része a gyapotnak a gyökerek között marad, de ezzel nem kell foglalkozni, el kell ásni.

 14. Levinen

  Teljesen logikus az egész. A füveknél teljesen úgy működik, mint a szárazföldi rokonaiknál. Le kell nyírni, így dúsul és erősödik a tő. Ez a Hc szerű fajtákra is igaz. A leveleseknél mindig a legnagyobb levelet vágják le, hogy a többi levelekhez menjen az energi. Ezzel is megakadályozva, hogy a növény túlnője a tervezett méretet, inkább sűrűsödjön.

 15. N-dee

  Jó kis klippek. A rotalanak és a difformisnak én is így szoktam nekiesni kb. 4-5 hetente, mint a 3. videon 🙂 Volt régebben Echinodorus uruguayensisem, ültetés előtt ugyanígy megkopaszítottam és pár hét alatt hozott egy csomó új levelet. Az Alternanthera reineckiiből 3 szálat(1 cserép) ültettem, a 7-8. héten talaj felett kb.10-12 centire elvagdostam őket, most 11 oldalhajtása van és szép nagy leveleket hoz rajta. Én is a “nagykopaszítás” híve vagyok, nálam eddig bejött. A lilaeopsisnál pedig kipróbálom a “fűnyírást”, azt eddig nem nagyon bojgattam.

 16. warrior71

  Javítsatok ki ha nem így van! Én ugy tanultam,láttam,olvastam eddig,hogy a növényt csak annyira ültessül le a talajba,hogy a növény töve a talajjal egyvonalban vagy egy kicsit feljebb legyen. Gondolom sokan emlékeztek a “helyes és helytelen” ábrákra. Namár most az emberünk a Vallisneriat lenyomta szerintem az akvárium aljáig! Most akkor mi a helyes? Nem rothad el így a szára? Amúgy nagyon jó kis videók! Hamarossan nálam is aktuális lesz az ültetgetés. Nagy erőt kell venni magamon,hogy a megvásárolt szép növényeket így megcsonkoljam. De ha ez az ára annak,hogy később erős,egészséges növény legyen akkor hajrá!

 17. pecas62

  Sziasztok! Olyan követ amivel a harmadik videón rendezi be az akváriumot, hol lehet beszerezni? Sajnos eddig sehol nem találtam 🙁 .

 18. caldera

  OFF

  inadsz!

  A piócákkal nekem is VOLT gondom. Sajnos a teljes takarítás sem használ ellenük. Többször is próbáltam… Aljzat csere, vasfák átmosva forró vízzel, a kövek sósavval és mégis újra megjelentek. Mert a szeretett növényeimet nem voltam hajlandó kidobni, viszont csak azokon kerülhettek vissza a peték.

  Szerencsére nem is kellett kidobnom őket. A megoldást az jelentette, hogy kb. 3 hónapig semmilyen élő kaját nem adtam a halaknak. Csak száraz tápokat kaptak, és a piócák eltűntek! Többször is láttam, hogy a piócák elkapták a szúnyoglárvát és a tubifexet is. Innen jött az ötlet, hogy kiéheztetem őket.

  Szóval ha élővel is etetsz, tarts egy hosszabb szünetet. Megéri a próbát…

 19. inadsz

  Caldera köszi ez jó ötlet lehet. Neked is a növényből jöttek??? Tubifexxel etetek akkor abba hagyom, de ha nem kapnak kaját nem fogják bántani a halakat, mert a pandáim elég sokat vannak egy helyben :S NA akkor mától nuku élő csak száraz fagyival se lehet akkor??? vagy CSAK élő???

 20. caldera

  Növényről kerültek be nálam is. A halakat nálam nem bántották. Én is tartok Corydorasokat, de nem volt semmi gond. Sőt ha el tudták kapni, még meg is akarták enni a piócát, de nem nagyon sikerült nekik.
  Néha adtam nekik fagyasztott vízibolhát, szerintem ritkán te is adhatsz.
  Remélem segít!

 21. zamu

  Helló!
  Az lenne a kérdésem, hogy az első videón mi az utolsó növény neve?

  Ati:
  “A szárazföldi növényeknek a leveleiken vannak a gázcserenyílások, ezt mondja meg valaki, hogy a vizinövények esetében is igaz ez, vagy nem?”

  Én úgy tudom, hogy a szárazföldi növényeknél azért csak a leveleken van (főleg a levélfonákon) a gázcserenyílás, hogy megakadályozzák a túlzott párologtatást. A vizinövényeknél tudtommal (kivételt talán a vízből kinövő növények jelentenek) ezek a nyílások mindenhol megtalálhatók.

  ugrosaska:
  Ha megkérlek elmondod, hogy mi az a makrofita? 🙂

  Kösz
  Üdv: Zamu

 22. Ati

  zamu,

  a növény neve: Microsorium pteropus ‘narrow’.

  A moszatokat latinul algának hívják, míg a magasabb rendű vízinövényeket gyakran makrofitának nevezik.

  Üdv

 23. Burkus

  Vesicularia dubyana christmas. Nyírás után megtisztelné valaki szerény személyemet ezzel a mohácskával?
  Nagyon köszönöm, ha ilyen tesz!
  Üdv és köszi.
  Szívesen küldök cserenövényt!
  Üdv

 24. csp

  Sziasztok!

  Megnéztem ezek a remek videókat és elhatároztam hogy szeretnék magamnak egy kőre telepített Riccia fluitans erdőt, de nem bírok rájönni mivel rögzítette a kőhöz őket. Van erre valami speciális háló, hogy mindet ott tartsa és ne is legyen feltűnő a jelenléte?

  Köszöntettel: Peti

 25. BABA ANDRAS

  na IDE érttem végre,én az akim növényzetét naponta ápolom,le szedem a vizbe kerülö makro szenyet egy hálo segitségével,azon kivül,három hetente tápsozom,de van amikkor 6hetente,atol füg mit használok,nem mérttem sose ph értéket,gondolom lágy a medence vize mert tözeges,meg savas.Visszont amikkor vissza nyesegttem az el kapaszkodot dzsugelesedet növényzet gyökerét,akkor általában az el öregedet és le válni akkaro növény levelét,viszont láttam hogy vanak növények amit olloval nyesnek vissza.Segitsetek nekkem hogy az én szálas növényeim vissza nyeshetök,nem indul el egy vissza rothadás ha vissza nyesem??a NÖVÉNYEIM:valisnéria spiralis,valisnéria tortifolia,nyilfüvek,karácsonyi moha,meg széles levelü nyilfü,vanak anubias,meg vizikelyhek,meg cryptocolyn,ezeket nem kell gondolom nyirni ezeknek a leveleiket szokttam meg a gyökereiket vissza nyesni el buriánzás esetén:köszönöm nektek a segitséget.

  Üdv akvakertész cimborák

 26. BABA ANDRAS

  mijen csigát tegyek egy dusan ültetet növényes akiba?rám jöt az akva láz,olyat ami meg él édesvizben viszont nem szaporodik 1000-rel?elevenszüéö csiga,álitolag létezik.Az alma csiga az növény barát vagy zaba gép?

 27. dobti

  Szia Nigro!

  Kérdésem az lenne, hogy a Alternanthera reineckii-t hogyan lehetne megnyírni. Gyönyörű szép, 5-6 tövet ültettem, kis satnyák voltak, rendesen megy a CO2 és EI tápozás és kinötte (felfele) az aksit. Nem megnyúlt, szabályos.
  Ha csak “félbevágom” gondolom a fenti rész gyökeresztethető, de mi lesz a lentivel? Azt vágjam vissza teljesen, vagy hoz majd hajtást?
  Válaszod előre is köszönöm.

 28. Kertész

  Szia! Mester mióta olvasom a bolgodat többet tanultam a vzinövényekről és azok gondozásáról,mint a kertészmérnökin. 🙂 🙂 🙂 Köszönöm…

 29. Kertész

  Szia Nigro!

  Most tudnék szerezni egy 10kgs CO2 palackot(töltve) 13000ftért, de az lenne a kérdés,hogy hogyan lehet ezt összeszerelni az akváriumi co rendszerrel? Bár így olcsóbban jönnék ki, de itt már nincs sufnituning, mert atomot nem tartunk a nappaliba ugyebár 🙂 . Egyébkén várnom kell egy évet mert a keretek végesek egyenlőre. Minden tanácsot előre is köszönök.
  Üdvözlettel Kertész.

 30. Kertész

  Szia! Köszi a z infót akkor viszem a tolómérőmet. Még egy CO2 szett javaslatot kérnék valakitől a 107literes akimhoz. Előre is köszönök minden segítséget. Jó kertészkedést mindenkinek 😉 .


 31. Post author
  Nigro

  Szia! Igen lehet, csak nehezebb és nem is annyira látványos.
  Vannak növények, amik nem annyira igényesek és szépen nőnek víz alatt CO2 nélkül is.
  A Green Aqua oldalán a növényeket le lehet szűrni az alapján is, hogy melyik mennyire igényes. http://www.greenaqua.hu/noveny.html?demands=26
  A másik, hogy Easy carbo adagolással még több növényt lehet tartani. Érdemes kísérletezni. 😉
  A harmadik, hogy létezik egy elmélet, ami Diana Walstad nevéhez fűződik, ahol semmilyen CO2 adagolás és extra szűrés stb nincs: http://akvarisztika.budapet.hu/2009/01/10/el-natural-diana-walstad-low-tech-elmelete/

 32. Viktor

  Szia Nigro!
  Most akarnék belevágni a növényes akváriumba. Az interneten néztem a co2 rendszereket, de ez nekem egy kivdit drága. Milyen CO2-zést ajánlanál nekem amitől a növények is szépek lesznek, és nem annyira drága?
  Előre is köszönöm: Viktor


 33. Post author
  Nigro

  Használhatod magában is. Az élesztős CO2 elég ingadozó, ez akár algásodást is okozhat. Viszont olcsó (bár a mai cukor árak mellett…) és ha kellő mennyiségű gáz kerül a vízbe, szépen elkezdenek bubizni a növények. Az Easy carbo-nál ez a bubizás nem tapaszhaltatató, de a növények láthatóan fejlődni kezdenek.

 34. Petya

  Szia Nigro!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha a sima légpumpa amit szív levegőt ugyebár abban van már CO2 is az elegendő a növények számára? Egy 100 l-es akváriumról van szó! Vagy ha nem elegendő akkor ez az élesztős megoldásnál kb mennyi CO2-re van szükség, vagy azt honnan tudom meg állapítani?
  üdv.: Petya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.