Az akvakertészet alapjai

A növényes akvárium készítésénél ismernünk kell azt, hogy mik a vízi növények optimális fejlődéséhez szükséges feltételek. Ezzel régebben vajmi keveset foglalkoztak, mivel a növény csak mellékes résztvevője volt az akvarisztikának. Lássuk mi az a négy alappillér, amit szem előtt kell tartanunk.

002res

1.
„Nyomd tövig a gázt!”

 Már kisiskolás korunkban megtanították, hogy a növények fotoszintéziséhez széndioxidra van szükség. Ami alapesetben az akváriumban fellelhető, az igen kevés számukra.

2.
“Lőn világosság”

A növények megfelelő növekedéséhez sok fényre van szükség. Az új irányzatok 200 literig az 1 W / liter fénymennyiséget javasolják.

3.
„Ki a Duna vizét issza…”

Az akvárium vizének heti rendszeres 40-50%-os cseréje csodákat művel…

4.
“Növénylakoma”

Nem szabad megfeledkeznünk növényeink táplálásáról sem. Az új nézetek szerint, hasonlóan a halak etetéséhez, a növényeket is minden nap kell tápozni.

 

Share This

About the author

8 comments

 1. Bálint

  Szia Nigro!

  A tanácsodat szeretném kérni. 112 literes akváriumomba keresek növénytápot, 2x18W világítással. Nem növényes akvárium lenne akvakertészkedéshez, hanem alapvetően halas, de növényekkel, Crypto-k, Anubias, Microsorum. Milyen növénytápot javasolsz?

  Köszi, Bálint

 2. Danka Norbert

  Szia Nigro!Segitségedet szeretném kérni.Van egy 80l akváriumom:TALAJ:JBL táptalaly. VILÁGITÁS:1db Sylvana Grolux T5 24W és 1db Polylux xl 860 T8 18W Napi 12 órában világit.A szürést egy Hydor Crystal 1 belső szürő és egy házilag készitett külsö szürő (melynek töltete 2liter siporax és perlit vatta,és óránként kb.:150-200l viz folyik át rajta) végzi.Sajnos co2 nincs,30 darab neon hal van benne és élő növény.A gondom az lenne,hogy a növények (mindegy mien)Sorba kirohadnak,szétfoszlanak.szerinted miért,és mi lehet a megoldás???Segitségedett elöre is köszönöm!!!!


  1. Post author
   Nigro

   Szia! Bár a fényed is elég kevés, de nem ezt érzem fő oknak. Valószínű, hogy nem megfelelő a tápozás sem. Válassz ellenálló növényeket (anubias, cryptocorynne, echinodorus, vallisneria) tápozz heti rendszerességgel és ne feledkezz meg a heti 30-40% vízcseréről sem. A talajba nyomj le talajtápot is.

 3. Papp Tibor

  Szia Nigro!
  20 évig akvarizáltam gyerekként. Most 50 vagyok. Olyan tiszta, természetes vizeket találtunk Szegeden-ott éltem-, hogy tubifexet szedtünk.
  Most újra indítom az akit. “Kicsit” megváltoztak a trendik! :)))) Nagyon tetszik! Sokat olvasom az oldalad. Sok barátunk nevében is köszönöm! Az egyik leghasznosabb forrás ma a net-en, magyar nyelven.
  Kertészmérnökként és biokémikusként izgalmas a téma.
  Halas akit készítek, de nagyon érdekel a növényes is. Az teljesen más! Azt látom.
  A CO2 kérdés érdekel nagyon. Mivel sokat dolgoztam laborban és üvegtechnikus mellett is, támadt néhány ötletem, amiről tájékoztatlak, ha sikerült belőle valamit elkészítenem. Az üveggyöngyös gázelnyelető szerintem alkalmas lenne erre. Így a már elnyeletett CO2-ot -a vízzel- lágyan beáramoltathatjuk az akiba. Minimális mozgással, kis nyomással, lehetőleg a fenékhez közel.
  Szerinted érdemes foglalkozni a témával?

  Üdv! Tibi


  1. Post author
   Nigro

   Szia Tibor!
   Üdv a növényfejek közt 🙂 A CO2 beoldás a mai napig kihívás. Ha van rá ötleted, nyitottan állok a témához. Várom a jelentkezésed 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.